Meldpunt Halalmisbruik

Geef een bedrijf aan

Halalmisbruik is wijdverspreid. Maar over de werkelijke omvang van dit fenomeen tasten we helaas (nog) in het duister. Het Meldpunt Halalmisbruik is opgericht om halalfraude en halalmisbruik in kaart te brengen en (op termijn) actief te bestrijden.

Hulpvraag

Waarom vragen we jou om hulp? Als halalconsument ben je actief in de halalmarkt. Je winkelt regelmatig en je koopt (bewust) halal in. Je weet wat er bij jou in de buurt speelt en komt op plekken waar wij niet tot zelden komen. Misschien werk je zelf bij een onderneming waar niet-halal producten het predicaat HALAL krijgen en/of als halal worden verkocht. Zo hebben wij onlangs nog een tip binnengekregen over de frauduleuze praktijken van een shoarmazaak in Midden-Nederland. Een ex-medewerkster gaf aan dat ze uit principiële redenen was opgestapt omdat de eigenaar bewust varkensvlees als halal verkocht. Zo ernstig kan het dus zijn.

Onderzoek

Met jouw hulp kunnen we gericht(er) informatie verzamelen over ondernemingen die het niet zo nauw nemen met de islamitische spijswetten, en misbruik maken van het (soms blinde) vertrouwen van de halalconsument. Overigens is het niet zo dat we direct met ‘loeiende sirenes’ op pad gaan. Een klacht indienen is geen garantie op (directe) verwerking. Wél kunnen we de aangegeven onderneming verrassen met een onverwachts bezoek om kritische vragen te stellen. Of we sturen een Mystery Guest erop af om meer informatie te verzamelen. Daarnaast worden de verzamelde data opgenomen in een database en gebruikt voor verder onderzoek. Zo kan dus jouw melding aanleiding vormen voor de publicatie van een uitvoerig onderzoeksartikel waar – met de Wil van Allah – alle halalconsumenten bij gebaat zijn.

Jouw bijdrage

Wél verwachten we een kleine inspanning van jouw kant. Het is namelijk belangrijk dat je de kwestie zo goed en nauwkeurig mogelijk beschrijft. Heb je een mobieltje? Maak even een foto (van bijvoorbeeld relevante etiketten, bonnen en/of of halal-certificaten) en/of upload een verslag van jouw bevindingen.

Persoonlijke informatie (zoals naam en e-mailadres) wordt door ons strikt vertrouwelijk behandeld en niet aan derden verstrekt. Wél kan het zijn dat we je mailen om je om aanvullende informatie te vragen. Alvast bedankt voor je hulp!

MELD HALALMISBRUIK

 • [Bij voorkeur zo nauwkeurig mogelijk]
 • Bewijsmateriaal

 • Bijvoorbeeld een foto van een halal-certificaat of een Word-document
  Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
 • Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
 • Max. bestandsgrootte: 32 MB.
 • Bedrijfsgegevens van de te inspecteren zaak

 • [de website van het bedrijf]
 • [De adresgegevens van het bedrijf]
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.