Bedwelmen van dieren vanwege oververmoeidheid slachters

Dit is een soort elektrisch aangedreven "fixatietunnel" waarmee bijvoorbeeld lammeren en geiten kunnen worden vastgezet zodat ze minder bewegingsvrijheid hebben gedurende o.a. de islamitisch-rituele slacht.

Dit is een soort elektrisch aangedreven “fixatietunnel” waarmee bijvoorbeeld lammeren en geiten kunnen worden vastgezet zodat ze minder bewegingsvrijheid hebben gedurende o.a. de islamitisch-rituele slacht.

Vraag

Wat is de regelgeving omtrent het bedwelmen van dieren vóór het slachten, zodat er geen oververmoeidheid ontstaat?

Antwoord

Het bedwelmen kan geen kwaad als hij het dier slacht zolang het nog leeft. Dit kan geen kwaad, maar er mag geen sprake zijn van kwelling. Het bedwelmen kan geen kwaad, maar kwellen door (het slachtdier) te slaan met een stok of een hamer op het hoofd of iets dergelijks, of met een pistool, dat hij het inschiet met een pistool: dit is kwelling dat niet is toegestaan. Maar dat hij (degene die slacht) het (dier) bedwelmd met iets waardoor het makkelijk te slachten is voor de slager, zonder dat het dier wordt gekweld, en dat hij het dier slacht vóórdat het sterft zonder twijfel, dan kan dit geen kwaad.

Vraagsteller: “Dus als het bedwelmen leidt tot kwelling dan is het verboden?”

Shaykh oel-Islaam ‘Abdoel-‘Aziez Bin Baaz: Het bedwelmen mag niet middels kwelling, maar je bedwelmt het met iets, zoals een drank of een spuit waarmee het bedwelmd wordt, zodat het zwak wordt in haar bewegingen en het de slager [slachter] in staat stelt om haar te slachten door de koe (bijvoorbeeld) op haar linkerzij te leggen. En het zelfde geldt voor schapen en kamelen. Hier is niets mis mee, omdat dit ten goede komt bij het slachten.

Binbaz.org.sa
Selefienederland.nl