Kennisbank artikelen

Ik studeer in een niet-islamitisch land. Er wordt hier, zoals bekend is, niet op de islamitische wijze geslacht. En als ik vlees wil kopen en de (christelijke) verkoper vraag over de slachtwijze, dan antwoordt hij: “Het dier wordt eerst tegen het hoofd geslagen (kopslag) en wordt daarna gekeeld.” Is deze bedwelmingsmethode toegestaan? Wat is het oordeel over het bedwelmen van slachtdieren door middel van kopslag vóór de islamitisch-rituele slacht?

Lees verder

Als we vragen stellen over de aanleiding van het verbieden van khamr dan wordt ons verteld dat zij het verstand doet verliezen. Maar het nuttigen van af en toe een klein glaasje zal toch geen enkel schadelijk effect hebben? Sommige geleerden zeggen dat een geringe hoeveelheid daarvan juist goed is voor het hart. Waarom dan dit absolute verbod, zelfs op het drinken van maar één druppel?

Lees verder

Er is een slachthuis waar personen werken van wie sommigen wel bidden en anderen niet, maar de meeste van hen die zich daar bevinden schelden de islamitische godsdienst uit. Is het dan toegestaan om hun Thabaa’ih (geslacht dier) te eten?

Lees verder

Wanneer zij in machinale slachterijen kippen willen slachten, [dan] plaatsen zij duizend kippen aan eenzelfde machine, waarna zij één maal zeggen: ‘bismillaah’ (in de Naam van Allah). Wat is het islamitische oordeel over het eten van kippen die machinaal zijn geslacht?

Lees verder

Hoe moet de Tasmiya (het uitspreken van bismillaah, oftewel ‘In de Naam van Allah’) worden voltrokken bij de machinale slacht, waarbij een groot aantal slachtdieren tegelijkertijd of achter elkaar (elkander in een hoog tempo opvolgend) door een snel draaiend mes wordt geslacht?

Lees verder

Mag je werken in restaurants waar alcoholhoudende dranken worden geschonken? Mag je in dergelijke eetgelegenheden werken als je zelf geen drank draagt, brengt of inschenkt? Mag je als bediende varkensvlees serveren? Mag je als eigenaar van een restaurant varkensvlees verkopen om daarmee jezelf van levensonderhoud te voorzien?

Lees verder