Keuken en Eettafel

In deze categorie vind je alle vragen die te maken hebben met Keuken en Eettafel: bereidingswijzen van voedsel en voeding, contaminatie (kruisbesmetting), tafeletiquette (tafelmanieren) en situaties waarin het bewaren, het bereiden of het nuttigen van voedsel en voeding centraal staan.

Waarom is het drinken van alcohol haram?

Als we vragen stellen over de aanleiding van het verbieden van khamr dan wordt ons verteld dat zij het verstand doet verliezen. Maar het nuttigen van af en toe een klein glaasje zal toch geen enkel schadelijk effect hebben? Sommige geleerden zeggen dat een geringe hoeveelheid daarvan juist goed is voor het hart. Waarom dan dit absolute verbod, zelfs op het drinken van maar één druppel?

Het eten van machinaal geslachte kip

Wanneer zij in machinale slachterijen kippen willen slachten, [dan] plaatsen zij duizend kippen aan eenzelfde machine, waarna zij één maal zeggen: ‘bismillaah’ (in de Naam van Allah). Wat is het islamitische oordeel over het eten van kippen die machinaal zijn geslacht?

Het drinken van (alcoholvrij) bier [1]

Wat is het oordeel over het drinken van bier, wetende dat er twee soorten zijn: een soort dat een hoeveelheid alcohol bevat en een soort dat geen alcohol bevat? Behoort het tot de bedwelmende middelen?

Het eten van plofkip

Is het toegestaan om plofkip te eten die gevoerd wordt met kunstmatig voer en medicijnen voor lichaamsopbouw en gewichtstoename [steroïden], al zou deze wel volgens de regels van de sharia zijn geslacht?

Producten met de smaak van varkensvlees, zoals Hamka’s

Een (niet-moslim) vriendin van mijn moeder bracht [haar] een kruidenmix met de smaak van varken en zei dat de ingrediënten kunstmatig zijn. Ik las de ingrediënten, welke bestonden uit: sojabonen, kruiden en aroma’s / smaakstoffen. Mijn moeder zegt dat er niets op tegen is om de kruidenmix te gebruiken, gezien deze geen ingrediënten bevat die afkomstig zijn van varken. Wat is het oordeel daarover?

Consumeren van dierlijke glycerine of gelatine

Wat is het oordeel over het gebruik van producten waaraan dierlijke glycerine (waaronder monoglyceride en diglyceride) is toegevoegd? Deze stof wordt toegevoegd aan consumptiegoederen zoals tandpasta, shampoo, bodylotion maar ook etenswaren zoals brood. Is het uitgangsbeginsel dat men onderzoek moet doen? Moet [men] vragen naar de oorsprong van deze stoffen (of deze dierlijk dan wel plantaardig is)?

Het eten van snoep die gelatine en karmijn bevat

Het is tegenwoordig moeilijk om snoep te vinden die vrij is van bepaalde haram ingrediënten of toevoegingen. De meeste soorten snoep bevatten namelijk gelatine. Er is tevens een andere stof, genaamd karmijn, die wordt gebruikt om snoep van een rode kleur te voorzien. Is het toegestaan om snoep te eten die deze stoffen bevat?

Servies met afbeeldingen

Vraag Ik heb servies gekocht met afbeeldingen erop. Wat is het religieuze oordeel hierover? Antwoord Het is vandaag de dag onvermijdelijk. Afbeeldingen zijn overal op te vinden, zoals op servies, […]

Aan tafel met alcohol

Vraag Mag ik plaatsnemen aan een tafel waar alcohol geserveerd wordt? Antwoord Alle lof zij Allah. Het is voor een moslim niet toegestaan om plaats te nemen in een zitting […]