Boerderij en Fabriek

In deze categorie vind je alle vragen die te maken hebben met de thema’s Boerderij en Fabriek: veehouderij en veevoer, de (goede) behandeling van dieren, bio-industrie, bedwelmingsmethoden, de islamitisch-rituele slacht, productiemethoden en -processen, enzovoort.

Kopslag vóór de islamitisch-rituele slacht

Ik studeer in een niet-islamitisch land. Er wordt hier, zoals bekend is, niet op de islamitische wijze geslacht. En als ik vlees wil kopen en de (christelijke) verkoper vraag over de slachtwijze, dan antwoordt hij: “Het dier wordt eerst tegen het hoofd geslagen (kopslag) en wordt daarna gekeeld.” Is deze bedwelmingsmethode toegestaan? Wat is het oordeel over het bedwelmen van slachtdieren door middel van kopslag vóór de islamitisch-rituele slacht?

Werknemers in het slachthuis die niet bidden

Er is een slachthuis waar personen werken van wie sommigen wel bidden en anderen niet, maar de meeste van hen die zich daar bevinden schelden de islamitische godsdienst uit. Is het dan toegestaan om hun Thabaa’ih (geslacht dier) te eten?

Het eten van machinaal geslachte kip

Wanneer zij in machinale slachterijen kippen willen slachten, [dan] plaatsen zij duizend kippen aan eenzelfde machine, waarna zij één maal zeggen: ‘bismillaah’ (in de Naam van Allah). Wat is het islamitische oordeel over het eten van kippen die machinaal zijn geslacht?

De Tasmiya bij het machinaal slachten

Hoe moet de Tasmiya (het uitspreken van bismillaah, oftewel ‘In de Naam van Allah’) worden voltrokken bij de machinale slacht, waarbij een groot aantal slachtdieren tegelijkertijd of achter elkaar (elkander in een hoog tempo opvolgend) door een snel draaiend mes wordt geslacht?

Elektrisch bedwelmen van slachtdieren

Wat is het oordeel over het eten van vlees, afkomstig van slachtdieren die islamitisch-ritueel zijn geslacht nadat zij éérst door een elektrisch apparaat zijn bedwelmd?

De werking van de elektrische waterbadbedwelmer

In de meeste slachthuizen wordt het pluimvee bedwelmd door middel van een elektrische waterbadbedwelmer. De bedoeling is dat het dier bewusteloos raakt voordat het handmatig of machinaal wordt geslacht. De Halalpolitie legt uit hoe dit systeem werkt en wat de voor- en wat de nadelen zijn.

Het slachten van een groot aantal kippen tegelijk

Vraag Soms komt het voor dat een groot aantal kippen onder één apparaat wordt geplaatst, vervolgens één keer ‘bismillaah’ wordt uitgesproken en de hele groep kippen tegelijkertijd wordt geslacht. Is […]